Arbeta som bartender

Jobba i bar

Många tror att bartenderyrket är något man lär sig allt om under en utbildning men faktum är att det är att det handlar om fler saker än det du lär dig på bartenderutbildningen.

Som bartender arbetar du med att servera drycker på bar restaurang, hotell eller nattklubb. En bartender blandar drinkar och serverar vin, öl, alkoholfria drycker och kaffe. En bartender serverar även lättare måltider och tilltugg från baren på de barer som erbjuder detta. Om baren finns i anslutning till en restaurang lämnar bartendern ut drycker och kaffe till serveringspersonalen efter gästernas beställningar.

Stolichnaya Elit Vodka

Stolichnaya Elit, en vodka som bör finnas i varje bar

En bartender måste vara noga med att följa bestämmelserna i alkohollagen. Det innebär att se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt och inte servera märkbart överförfriskade personer. Bartendern är den som tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer. Andra uppgifter för en bartender är att se till att det är städat och snyggt i baren. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Ibland förekommer det så kallade barmästare. De finns främst på lite större arbetsplatser där ett antal bartenders jobbar. En barmästare är arbetsledare för ett antal bartenders. Barmästaren lägger arbetspass för personalen, sköter beställning av varor och kan i vissa fall ha det ekonomiska ansvaret för baren.

I och med den direkta kundkontakten är bartendern krögarens ansikte utåt. Det är bartendern som i mångt och mycket skapar det rykte en krog har. Bartendern har således mycket ansvarsfull uppgift.

Arbetstiden för en bartender är schemalagd på kvällar och helger.

Jobba i bar kan tidvis upplevas som stressigt och på vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Som bartender står du upp hela tiden och arbetet medför en del tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

Arbetsmarknaden

Alla serviceinriktade branscher utsatta för konkurrens påverkas av konjunkturernas upp- och nedgångar. Det har varit en hyfsad arbetsmarknad för barpersonal generellt de senaste åren. Restaurangbranschen har trots den ekonomiska nedgången hittills inte i någon större omfattning drabbats av minskat besöksunderlag. Arbetslösheten inom yrket har ändå varit relativt hög, jämfört med andra branscher. Det beror antagligen på att en hög andel arbetssökande saknar utbildning och erfarenhet inom yrket. Jobbchanserna ökar dramatiskt för den som har erfarenhet av servicearbete i någon form, och har servicekänsla och förmåga att möta kunder på ett bra och säljande sätt.

Arbetsmöjligheterna bartendrar varierar i landet. På en del håll finns det för många bartendrar, medan det på andra håll finns en efterfrågan. Arbetslösheten väntas förbli hög, främst för de utan någon form av bartenderutbildning. För utbildade och erfarna inom yrket ser bilden på arbetsmarknaden ljusare ut.