Konsten att arbeta som bartender

Att servera någon som ber om en öl kan verka som ett jobb som vem som helst kan göra. Detta är inte helt sant dock, vilket alla som arbetar som bartender kan intyga. Att servera och skapa drinkar på en bar, pub eller café kräver stor skicklighet. Om du funderar på att ta dig in i bartenderyrket så är det här lite av det du behöver kunna.

Till att börja med måste en bartender vara självsäker och social. Du handskas varje dag med främlingar och måste göra att alla sociala utbyten sker smidigt och snabbt, så att alla kan lämna bardisken på gott humör. Att hantera många människor samtidigt kräver att du kan ha många bollar i luften, framförallt med tanke på att du måste kunna ta emot flera beställningar samtidigt och sen planera drinkarna. Detta kräver erfarenhet, något man lär sig genom att göra liknande jobb under längre tid. Exempelvis är detta färdigheter som man lär sig om man jobbar i butik, framförallt under hektiska perioder som Julen eller liknande. Detta gör att man lättare kan gå över till att jobba som bartender.

Att kunna organisera evenemang är också en viktig förmåga som en bartender behöver bemästra. Det händer ofta mycket saker i en bar, så man behöver alltid vara redo att hjälpa till och planera saker. Om det arrangeras en fest för många kunder så måste man kunna planera inför det, exempelvis genom att hyra in extra personal, att se till så att folk håller sig inom mindre område etc. Det kan hända att du redan från början blir involverad i sådan planering, så det är en bra om du kan ha nya idéer som kan användas. Ett bra sätt att få erfarenhet för detta är att organisera grupper och evenemang på universitetet eller genom att delta i andra typer av planerande aktiviteter.