Utbildningen

Att utbilda sig till bartender

Intresset för bartenderutbildningar i Sverige samt utomlands har ökat enormt under de senaste åren och antalet utbildare och länder att välja bland har ökat i samma takt. Detta beror främst på de ökade kraven på dagens bartenders då gästernas egna kunskaper och intresset för drinkar samt produktionssortiment har blivit större. Arbetsmarknaden för en utbildad bartender är stor och du kan arbeta över hela världen.

Under din utbildning till bartender lär du dig det teoretiska om alkoholdrycker, deras uppkomst, framställningsmetoder, råvaror och delar av alkohollagsstiftningen samt mycket mer. Du får ofta gå igenom hundratals  olika spritsorter och likörer. Brukligt är att en stor del av bartenderutbildningen är praktiskt lagt. Den delen innehåller bland annat användning av olika shakers, varusortiment, glas – det vill säga all verklig verksamhet i baren. Du kommer att lära du framställa hundratalet olika drinkar och får även lära dig drinkens ursprung, hur den ska se ut, smak, garnering, typ av serveringsglas och serveringsteknik.

För att kunna arbeta som bartender bör man ha serveringsutbildning. Grundläggande utbildning inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet.

Inom Yrkeshögskolan kan det finnas YH-utbildningar till bartender. Utbildningar kan också finnas inom komvux.

Bartenderkurser finns på fristående skolor. En bartender kan också utbildas på arbetsplatsen.

Utbildningar på högskolenivå finns vid universiteten i Göteborg, Lund, Umeå och Örebro (Restauranghögskolan i Grythyttan) samt vid Högskolan i Kristianstad. Utbildningarna är två till tre år långa. Dessa utbildningar är dock mer inriktade mot arbete som sommelier eller i olika arbetsledande positioner.